facebook twitter linkedin plus google
Sterile Touch-UVC Handrail Sterilization-From ES

Ruské eskalátory dosloužily vysvětluje mluvčí dlouhé

Many stations of the Prague metro will soon begin or are undergoing a repair of the escalators,which will last for several months and will significantly limit the entrance to the stations.It will end the lifespan of most of the mobile stai Use For CNIM
V mnoha stanicích pražského metra brzy začne nebo už probíhá oprava eskalátorů, která potrvá několik měsíců a leckde zásadně omezí vstup do stanic. „Končí životnost většiny pohyblivých schodů ruské výroby, je třeba je začít nahrazovat s předstihem,“ říká mluvčí Dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková.
Reklama

Přijde mi, že eskalátory každou chvílí někde nejezdí, protože jsou porouchané. Nejsou už jednoduše zastaralé a nepotřebují všechny modernizovat?
V pražském dopravním podniku je provozováno celkem 267 pohyblivých schodů. Nejstarší z nich, pohyblivé schody ruské výroby typu ET, jsou v provozu již více než 25 let. Po této době se uvažuje o jejich modernizaci nebo výměně, která je však závislá na přidělení potřebných finančních prostředků. V této souvislosti je proto v rámci DPP zpracována Koncepce obnovy technologií a staveb pražského metra, ve které je zohledněn i plán výměn pohyblivých schodů, a to právě s ohledem na jejich stáří.

LETNÍ OPRAVY ZAVŘOU METRO NA ANDĚLU

Jak přesně taková oprava pohyblivých schodů probíhá?
Jedná se o schody typu ET, které jsou již technicky zastaralé. Nejdřív je nutná jejich demontáž, pokračuje se nezbytnými stavební úpravami, sanací průsaků a modernizací souvisejících technologických zařízení, jako jsou elektrické rozvody, kabelové lávky, osvětlení a tak dál. Následně proběhne výměna tří ramen pohyblivých schodů, po které následuje série prohlídek či revizí. V případě rekonstrukce pohyblivých schodů ve stanici metra Anděl je plánována i celková rekonstrukce tamního vestibulu.

Když jste zmínila Anděl - cestující nebudou moct používat jeden ze vstupů do metra od srpna do dubna příštího roku. Pět měsíců je také omezen vstup a výstup do metra Palmovka (více zde). V srpnu začne také modernizace eskalátorů na Skalce, která potrvá do února příštího roku. Proč je nyní potřeba opravit tolik eskalátorů?
Rekonstrukce probíhají v rámci investiční akce, o které se uvažovalo už dlouho. Obnova je nutná i s ohledem na zvyšování bezpečnosti přepravy cestujících v metru. Například ve zmíněné stanici metra Skalka je výměna původních pohyblivých schodů za nové spojena s celkovou rekonstrukcí stanice - zejména díky dlouhotrvajícímu negativnímu vlivu agresivních průsakových vod. Je třeba obměnit systém odvodnění, rekonstruovat elektrické rozvody, opravit stavební prvky jako stropní podhledy a opláštění stěn i sloupů a revitalizovat stanoviště.


Proč opravy pohyblivých schodů trvají vždy několik měsíců?
Délka výluky pohyblivých schodů závisí na tom, co všechno je v rámci oprav potřeba udělat. Rozlišujeme několik typů oprav - od běžné údržby až po nejobsáhlejší a časově nejnáročnější generální opravu. Při té dochází k celkové demontáži schodového pásma, tažných řetězů a dalších komponentů eskalátoru. Vše se přitom děje vzhledem k bezpečnosti cestujících pouze v době výluky, čímž se opravy prodlužují. Samostatným bodem je potom celková výměna pohyblivých schodů po dovršení jejich stanovené životnosti, při které dochází i k nutným stavebním úpravám a souvisejícím rekonstrukcím.
Jak probíhá údržba eskalátorů a jak často je potřeba ji dělat?
Údržba probíhá nepřetržitě a je prováděna na základě technologických postupů podle typu pohyblivých schodů. V nich jsou definovány konkrétní úkony v pevně stanovených časových periodách.

Nebojíte se, že při omezení ve stanici metra Muzeum A nebude stačit kapacita, když budou všichni cestující jezdit na Náměstí Míru nebo vystupovat už na Můstku?
Kapacita nástupišť v obou jmenovaných stanicích tyto zvýšené přepravní nároky zvládne, v případě momentálního přeplnění zbylé části nástupiště ve stanici Muzeum A bude třeba použít standardních regulačních opatření. Kromě přejíždění do další stanice či výstupů o stanici dříve mohou cestující samozřejmě využít i alternativní trasy povrchové dopravy.

Od ledna je uzavřena stanice metra Jinonice (čtěte zde). Jak tam pokračují opravy a kdy by mohlo být metro znovu otevřeno?
Práce ve stanici metra Jinonice průběžně pokračují ve sjednaném rozsahu. Stanice by se měla po opravě vrátit do užívání v průběhu srpna letošního roku. Přesné datum bude známo po dalším jednání.
Podívejte se, jak vypadá rekonstrukce stanice metra Jinonice:

Jinonice jsou stále uzavřené.

Přijde mi to, nebo je rozsah oprav letos v létě větší než v předchozích letech?
Co se týká metra, při souvislých vícedenních výlukách jsme se naučili kumulovat co nejvíc prací do vyloučeného úseku. A protože končí životnost většiny pohyblivých schodů ruské výroby, je třeba je začít nahrazovat s takovým předstihem, aby kumulace prací na jedné trati neznamenala vyřazení několika stanic bezprostředně za sebou.